Monday, 10 July 2017

1825 Gallery Hotel: Tempat Ideal Untuk Berehat di Melaka

Leave a Comment
Melaka merupakan salah satu negeri kegemaran saya. Pergi lah banyak kali pun tak jemu. Satu hari ni, saya bercadang nak berehat dan tidur satu malam di Melaka memandangkan perjalanan ke Melaka mengambil masa 1 jam 30 minit saja.

1825 Gallery Hotel Melaka

Asalnya nak staycation di kawasan Klang Valley tapi tiba-tiba terfikir lebih baik pergi Melaka, boleh makan asam pedas.

Malamnya tu baru gigih mencari hotel, misi mencari hotel mesti dekat dengan area Jonker Walk. Kemudian saya tertarik dengan satu hotel yang cantik ini, lokasi yang strategi, dekat dengan tempat attraction lain dan harga yang berpatutan. 

1825 Gallery Hotel.
1825 Gallery Hotel Melaka


Keesokan hari, setibanya di Melaka, kami terus cari parking tapi agak penuh di depan hotel. Mengikut review yang saya baca, pihak hotel sediakan parking khas untuk tetamu hotel tersebut. 

Jadi kami bersetuju untuk cari parking di sekitar kawasan hotel dulu untuk check in. Setelah dapat parking, kami berjalan kaki ke hotel dalam 500m melalui Melaka river dan terus nampak bahagian belakang 1825 Gallery Hotel. Cantik sangat!

1825 Gallery Hotel Melaka
 Entrance belakang 1825 Gallery Hotel Melaka

1825 Gallery Hotel Melaka
Laluan dan persekitaran belakang hotel yang sangat cantik

Nama 1825 Gallery Hotel ini berempena dengan usia bangunan yang dibina pada tahun 1825. Usia bangunan ini dah mencecah 193 tahun tapi masih dalam keadaan yang cantik dan berjaga.

Asal bangunan ini ialah gudang tepung yang diimport dari luar negara oleh pendatang China kerana kedudukannya yang sangat strategi ialah di sebelah sungai dan pengangkutan laut menjadi pengangkutan utama pada zaman dulu kala.

1825 Gallery Hotel Melaka
Ruang lobi 1825 Gallery Hotel 

1825 Gallery Hotel Melaka
Hotel 3 tingkat ini menyediakan tangga dan lif. 
Kalau nak exercise, boleh naik tangga. 

Selesai check in di hotel gabungan dekorasi british-chinese ini, kami terus naik ke bilik untuk rehat. 1825 Gallery Hotel ini mempunyai 6 jenis bilik iaitu:

      ✽ Deluxe King Room
      ✽ Deluxe Twin Room
      ✽ Executive Suite
      ✽ River Suite
      ✽ Standard Room
      ✽ Superior King

Saya pilih Deluxe Twin Room memandangkan saya datang bersama adik lelaki dan harga bilik ini di agoda.com hanya *RM175 (termasuk gst) sahaja pada hari biasa. Kami memang tak ambil breakfast sebab cadang nak breakfast di luar dan check out awal.

*Harga mungkin berlainan mengikut waktu (peak season/public holiday/weekend). 


Deluxe Twin Room 

1825 Gallery Hotel Melaka
Twin bed (super single)

1825 Gallery Hotel Melaka
Ruang yang luas, senang nak solat

1825 Gallery Hotel Melaka
 Perabot antik 

1825 Gallery Hotel Melaka
Almari baju antik 

Bilik Air 

Bilik airnya luas dan panjang, memang selesa. Paling saya suka bilik air ini sebab ada shower besar hihi siap ada shower tangan lagi. Tak jadi masalah jika ada anak kecil.

1825 Gallery Hotel Melaka
Bilik air yang luas 

1825 Gallery Hotel Melaka
Sabun dan pili air disediakan. Senang lah nak membuang kan 😝

1825 Gallery Hotel Melaka
Shower 4 segi besar yang paling best

1825 Gallery Hotel Melaka
Toiletries seperti facetowel, sikat, berus gigi, cotton bud, shower cap disediakan 


Selepas check in, kami bersihkan diri, solat dan rehat sekejap. Malam nanti cadang nak jalan sekitar jonker walk tapi baru teringat gerai-gerai kat luar jonker walk hanya buka pada hari Jumaat hingga Ahad. Maka, terus lah ke Pak Putra pekena cheese nan bersama tandoori yang famous tu hihi

Selesai makan, kami letakkan kereta di tempat parking yang disediakan oleh pihak hotel tapi agak sunyi juga kalau waktu malam. Mungkin kalau malam minggu kawasan situ agak happening.

Sebelum masuk bilik, sempat lagi ambil gambar di sekitar kawasan pintu masuk belakang. Memang cantik dan relaxing. Dengan angin malam yang sejuk, Melaka cruise yang tengah lalu di sungai belakang hotel dan suasana romantik gitu. Cumanya sebab pergi dengan adik, kurang lah rasa romantik tu.

Exterior (Malam) 

1825 Gallery Hotel Melaka
Adik siapa lah tu? 

1825 Gallery Hotel Melaka
Kena paksa jadi model kejap hihi  

1825 Gallery Hotel Melaka
Cantik sangat? Kami order orang juice di lounge sambil layan jazz

Disebabkan impromptu trip, tidur satu malam pun dah cukup. Esoknya kami nak bersiap-siap dan check out awal kononnya nak menikmati suasana pagi di Melaka. Sebelum tidur, kena ambil dulu Ostematrix (kalsium & magnesium) sebab letih berjalan.



1825 Gallery Hotel Melaka
Balik baru guna tangga 

1825 Gallery Hotel Melaka
Dari tingkat 3 hotel 

1825 Gallery Hotel Melaka
Ruang lobi dari atas

1825 Gallery Hotel Melaka
Pandangan dari bawah 

1825 Gallery Hotel Melaka
Kolam kecil yang mendamaikan

1825 Gallery Hotel Melaka
Ada sofa dan bench di sebelah kolam 

Exterior (Siang)

1825 Gallery Hotel Melaka
Entrance (bahagian belakang hotel) 


1825 Gallery Hotel Melaka
 Geram je tengok moss tu, rasa nak kikis buat terrarium


1825 Gallery Hotel Melaka
 Di sini lah kami minum orange juice malam tadi 

1825 Gallery Hotel Melaka


1825 Gallery Hotel Melaka
Keluar dari pintu ini dan belok kanan untuk ke tempat parking



Parking Lot

Parking disediakan tapi terhad kalau anda datang secara ramai dengan beberapa kenderaan lain. Jadi kalau boleh anda digalakkan carpool kalau datang bersama rakan. Ikut sahaja pintu belakang hotel, kemudian belok kanan dan seterusnya boleh tengok pada gambar di bawah. 


1825 Gallery Hotel Melaka
 Jalan kaki di tepi pokok fiddle leaf fig menuju ke Jalan Jawa

1825 Gallery Hotel Melaka
 Ikut signboard 1825 Gallery Hotel CAR PARK 

1825 Gallery Hotel Melaka, Hotel Murah Melaka
Sekian saja trip adik beradik 2D1N di Melaka


Lokasi 1825 Gallery Hotel memang senang nak cari dengan menggunakan gps. Anda boleh guna google maps ataupun waze. Hotel ini juga merupakan tempat strategi bagi anda yang suka explore di kawasan sekitarnya dengan berjalan kaki ke Jonker Walk dan tempat bersejarah lain.


Kawasan sekitar yang strategi 


Kami sempat singgah ke The Daily Fix cafe di laluan Jonker Walk. Tak sangka rupanya kedai cenderamata ada cafe yang cantik di bahagian belakangnya.

Tunggu next entry pula okay.

Selamat Bercuti!

Bercadang untuk food hunting di Batu Pahat?
Anda boleh bermalam dan berasa suasana kampung di JMJ Homestay 




Ingin beli Shaklee secara onlin dengan menggunakan Debit/Credit Card?
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @lissajalilcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh
Read More...

Wednesday, 5 April 2017

Cara Cepat Hamil Dan Tingkatkan Kesuburan Dengan Berkesan

Leave a Comment
Menjadi satu harapan bagi semua orang berkahwin untuk ada zuriat sendiri. Bab anak dan hamil ini agak sensitif terutamanya pasangan suami isteri yang tidak punya anak. Di sini terdapat cara cepat dan beberapa tips serta ikhtiar untuk hamil atau TTC (trying to conceive).

Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan

Punca Masalah Kesuburan

Antara punca masalah susah hamil ialah kesuburan. Ini disebabkan faktor hormon, kegemukan, masalah PCOS, cyst dan fibroid. Jadi untuk masalah-masalah ini, hormon perlu stabil. Apabila hormon stabil dan seimbang, period mula teratur dan senang nak kira waktu subur. Ada sesetengah wanita yang mengalami PCOS menyebabkan period cycle tidak teratur, tidak tahu bila waktu subur dan susah hamil.

Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan
.
Cara Mudah Atasi Period Tak Teratur & Hormon Tak Stabil

Vivix Membantu Masalah Kesuburan

Mengikut kajian, umur adalah salah satu faktor utama dalam potensi pembiakan wanita. Wanita yang berumur awal 30-an dan ke atas mula menunjukkan penurunan kesuburan dan sukar untuk hamil. Umur wanita itu berperanan penting dan beri kesan kepada kualiti telur untuk proses persenyawaan.

Selain dari Set Kesuburan Shaklee, antara supplement penting untuk hamil ialah Vivix kerana ianya dapat membantu anda yang mengalami masalah kesuburan.

Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan

Peranan Vivix Untuk Kesuburan 

Vivix mengandungi resveratrol dan berfungsi sebagai melindungi sel-sel telur tidak matang dari radikal bebas, memelihara kesuburan dan membantu untuk meningkatkan jangkasama kesuburan.

Apabila badan tiada radikal bebas dan kerosakan sel, telur dipelihara dengan baik dan sihat, maka proses persenyawaan lebih mudah berlaku dan hamil.


Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan
Sel telur (ovum)
Setiap satu sel telur (ovum) mempunyai haploid nucleus - mengandungi hanya separuh bilangan kromosom daripada nucleus sel normal. Ia mempunyai cytoplasm yang besar dan mengandungi nutrien dan mitokondria yang diperlukan untuk pembahagian sel (mitosis) selepas persenyawaan.

Dan telur mempunyai membran sel khas yang hanya membenarkan satu sperma sahaja untuk suburkannya.


Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan
Sperma
Sel sperma juga mempunyai haploid nucleus. Ia mempunyai ekor untuk berenang melalui pangkal rahim, rahim dan tiub fallopio ke arah sel telur. Setiap sperma mempunyai banyak mitokondria (di mana pernafasan berlaku) untuk melepaskan tenaga yang diperlukan untuk perjalanannya ke ovum.

Resveratrol Dapat Tingkatkan Mitokondria 

Mitokondria ialah sebagai powerhouses atau penjana tenaga kepada sel badan kita. Ianya adalah organel yang bertindak seperti sistem pencernaan dan pengeluaran tenaga berlaku. Proses biokimia sel ini dikenali sebagai pernafasan selular.

Mengikut kajian, resveratrol antioksidan semula jadi dapat tingkatkan fungsi mitokondria dan proses persenyawaan memerlukan mitokondria yang tinggi.

Apabila kita ambil Vivix setiap hari yang mempunyai resveratrol dan tinggi antioksidan, maka mitokondria di dalam sel badan kita dapat berfungsi dengan baik dan bagi wanita, lebih subur.

Testimonial Vivix Untuk Dapatkan Anak 

Ikuti Kisah Puan Farhana Yang Amalkan Vivix 
Untuk Dapatkan Anak Setelah 3 Tahun Berkahwin 

Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan
Klik gambar untuk imej besar
"Bagi diri Nana sendiri, seperti semua sedia maklum, Nana sendiri sudah berkahwin hampir 3 tahun tetapi belum dikurniakan zuriat. 
Dan Nana diberi 1 tips oleh seorang rakan dalam Shaklee untuk amalkan Vivix secara konsisten dengan dose tertentu untuk tujuan memperbaiki sel tubuh badan supaya bila sel badan sihat, organ sihat (rahim sihat) dan seterusnya insha Allah mudah conceive.
Dan Alhamdulillah, setelah beberapa lama amalkan Vivix secara konsisten, akhirnya sampai juga rezeki kami suami isteri. 
Thats why untuk customer Nana yang sedang cuba hamil, Nana sentiasa kongsikan akan kebaikan Vivix ini untuk kesuburan. Kerana ianya bertindak untuk memperbaiki sel dan DNA badan kita. Bila sel sihat, organ pun sihat dan insha Allah lebih tinggi peluang untuk hamil. 
Bagi Nana, ikhtiar dengan Vivix jauh lebih MURAH berbanding rawaran kesuburan seperti IUI, IVF dan sebagainya.Biarlah kita usaha yang terbaik untuk mendapat zuriat sebagai tanda kita sendiri bersedia menerima tanggungjawab dan amanah Allah ini.. 
Untuk merelah yang masih menanti kehadiran zuriat, cubalah ikhtiar dengan Vivix.. Insha Allah, tak lama lagi anda juga bakap terima khabar gembira ini. Insha Allah aminnn,,,"

Vivix: Supplement No.1 Shaklee 
Vivix mengandungi resveratrol. Resveratrol ini sangat tinggi antioksidan dan mampu neutral-kan radikal bebas dalam badan kita.

Vivix adalah minuman campuran botani yang mengandungi anggur muscadine, polygonum cuspidatum elderberry Eropah dan purple carrot, yang kaya dengan polifenol.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol sahaja.

Cara Cepat Hamil Yang Mudah Dan Berkesan

Tuan dan Puan, 

Set kesuburan dan Vivix hanyalah ikhtiar dan usaha disamping doa yang tidak putus-putus. Bagaimanapun, Allah jua yang pemberi rezeki dan usaha juga perlu seiring. Tak salah untuk cuba alternatif terbaik untuk dapatkan zuriat. 

Jadi, untuk bertanyakan mengenai Vivix, hubungi saya seperti nombor tertera di bawah. Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan khas untuk customer saya sahaja.


Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card?
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @lissajalilcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh
Read More...

Monday, 3 April 2017

Pengedar Shaklee & Cod Shaklee Di BANDAR TASIK SELATAN

Leave a Comment
Salam sayang semua pembaca setia, berita gembira untuk anda yang tinggal di kawasan Bandar Tasik Selatan dan merupakan pengguna tegar Shaklee dan inginkan vitamin Shaklee secara COD (Cash On Delivery). Anda kini boleh dapatkan vitamin Shaklee secara COD dari saya Eliana Latif, Pengedar Sah Shaklee Bandar Tasik Selatan.


Pengedar Sah Shaklee Bandar Tasik Selatan

Saya juga turut menyediakan penghantaran vitamin Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Saraak. Kadar penghantaran pos hanya RM10 (M) dan RM20 (EM) sahaja. 

Anda harus dapatkan Shaklee dari saya kerana:

  • Saya telah menggunakan Shaklee sejak tahun 2013 dan pengguna tegar sehingga kini. 
  • Saya merupakan pengedar sah Shaklee di kawasan Bandar Tasik Selatan. 
  • Konsultansi akan diberikan kepada pelanggan setia saya. 
  • Terbuka kepada semua customer untuk jadi ahli (jimat berganda) untuk kegunaan sendiri atau yang ingin menjadikan Shaklee sebagai side income. 
Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee di BANDAR TASIK SELATAN

Sekiranya anda berminat untuk membuat pembelian ataupun daftar ahli Shaklee, hubungi Eliana Latif di 019 259 5246 untuk mendapatkan vitamin terbaik Shaklee secara cod di Bandar Tasik Selatan ataupun secara pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. 

Konsultansi terbaik secara percuma dan berterusan khas untuk customer tersayang sahaja. 

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee di BANDAR TASIK SELATAN



ELIANA LATIF 
Whatsapp/Sms: 019 259 5246 
Facebook (Page): Suka MYbisnes  
Blog: elianalatif.blogspot.my 

#PengedarShakleeBandarTasikSelatan
#PengedarShakleeTBS


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh
Read More...

Wednesday, 1 March 2017

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat

Leave a Comment
Bell's Palsy ialah kelumpuhan atau kelemahan otot pada sebelah muka. Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot pada sebelah muka penyebab sebelah muka jatuh kerana tiada support. Kerosakan saraf muka juga boleh menjejaskan deria rasa, air mata dan air liur.

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat


Punca sebenar masalah ini masih tidak diketahui, tetapi banyak para penyelidik perubatan percaya ia dicetuskan oleh jangkitan virus. Virus yang ada kaitan dengan perkembangan bell's palsy termasuklah herpes simplex, yang menyebabkan cold sores dan genital herpes.

Simptom-Simptom Penyakit Bell's Palsy 

Garisan kuning di bawah ialah facial nerve (saraf muka) kita, kelihatan nombor 1 hingga 5 ialah arah saraf itu supply di bahagian muka kita. Apabila facial nerve mula mengalami kelumpuhan, otot-otot tak boleh bergerak dan ini menyebabkan muka kelihatan senget sebelah dan terjadinya beberapa perubahan pada wajah pesakit bell's palsy. 

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat
  • Kelumpuhan pada sebelah muka secara tiba-tiba
  • Muka kelihatan senget sebelah (bermula dari bahagian kening hingga ke mulut).
  • Kening tak boleh gerak. 
  • Kehilangan deria rasa. 
  • Rasa sakit di bahagian dalam dan belakang telinga.
  • Drooling saliva dan bibir kering.
  • Mata mengalami masalah seperti kerap berair (seperti menangis) atau mata kering. 
  • Muka terasa kebas di bahagian sebelah muka. 

Kisah Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh 

Pada tahun 2015, semasa Health Check di Shaklee Ipoh, saya nampak kawan saya Faiza datang dengan sebelah mukanya agak jatuh ke bawah. Masa tu saya nak tanya tapi segan.

Kemudian saya nampak dia lap air mata, haa sudah, dia menangis pula! Lagi lah saya takut nak tanya. Disebabkan perasaan ingin tahu itu membuak-buak nak tanya, belum sempat tanya lagi Faiza pandang ke arah saya dan katanya dia kena Bell's Palsy.

Itulah pertama kali dengar perkataan Bell's Palsy, saya ingatkan strok sebab muka dia sebelah dah jatuh sama seperti strok. Dia kata satu hari dia bangun pagi, tengok muka dia di cermin dah jatuh sebelah.

Tak boleh senyum,
Mata tak boleh tutup,
Air mata mngalir macam menangis,
Rasa tegang di bahagian muka,
Sakit.

Bila pergi hospital, doktor sahkan Faiza kena Bell's Palsy, bukan strok. Penyebabnya tak tahu. Tiba-tiba boleh jadi dan ianya boleh terjadi kepada sesiapa saja.


Disebabkan Faiza menyusu badan, maka dia tolak untuk ambil steroid. Dia ambil vitamin-vitamin Shaklee secara consistent dan menjalani fisioterapi. 90 hari kemudian, Faiza diberi rezeki SENYUM kembali 😊

Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy 

Senaman atau Urutan Muka
Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy

Senaman Untuk Bantu Menutup Mata Bagi Pesakit Bell's Palsy
Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy
Kredit: The Bell's Palsy Association 

Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh 

Makcik ini sembuh cepat dari Bell's Palsy selepas amalkan 
Vivix, B Complex dan Vitamin E
Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh

Muka pesakit Bell's Palsy ini bertambah baik selepas sebulan amalkan Vivix dan B Complex
Ditambah pula bacaan blood pressure kembali normal.
Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh

Vivix: Supplement No.1 Shaklee 
Vivix yang mengandungi resveratrol ini adalah wajib untuk pesakit Bell's Palsy supaya cepat sembuh. Resveratrol ini sangat tinggi antioksidan dan mampu neutral-kan radikal bebas dalam badan kita.

Vivix adalah minuman campuran botani yang mengandungi anggur muscadine, polygonum cuspidatum elderberry Eropah dan purple carrot, yang kaya dengan polifenol.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol sahaja.

B Complex 
Supplement Untuk Pesakit Bell's Palsy
Mengandungi 8 komponen penting vitamin B dan vitamin B-12 merupakan salah satu daripadanya. B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan menyokong fungsi saraf serta pembentukan sel darah merah.

B Complex mempunyai manfaat melawan tekanan dan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan dan juga membantu masalah kemurungan.

Omega Guard 
Supplement Untuk Pesakit Bell's Palsy
Minyak ikan mempunyai sifat anti-inflamasi. Kerana itu, ianya cukup efektif bagi mengurangkan masalah radang dalam darah. Asid lemak omega 3 khususnya EPA banyak ditemui dalam minyak ikan sekaligus memberi kesan positif untuk meredakan masalah radang.

DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan peredaran darah. Omega Guard membantu kekalkan tekanan darah normal serta ketegangan di leher dan sakit kepala.


Tuan dan Puan, 

Sakit itu ujian dan setiap sakit ada ubatnya. Tak salah untuk cuba alternatif terbaik untuk kembali sihat seperti biasa. Adakah kita sanggup lihat orang tersayang atau diri sendiri dari merasa kesakitan tanpa berusaha dan ikhtiar?

Jadi, untuk bertanyakan mengenai Bell's Palsy, hubungi saya seperti nombor tertera di bawah. Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan khas untuk customer saya sahaja.


Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card?
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @lissajalilcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh
Read More...