Wednesday, 19 November 2014

7 Rahsia Diet Dengan Ikan, Chef Gordon Ramsay Pun Tak Tahu

Leave a Comment
"I smell something fishy" - Frasa orang barat apabila ada sesuatu yang tidak kena. Tetapi frasa ini memang tidak ada kena mengena dengan cerita ikan yang akan saya kongsikan di bawah.

Bila cerita pasal ikan, terus teringat Chef terkemuka dunia dan antara salah seorang juri Masterchef iaitu Chef Gordon Ramsay. Pernah tak tengok Ramsay demonstrates cara nak potong ikan salmon dalam salah satu episod Masterchef US? Memang licin permukaan ikan salmon tu dia potong, kagum betul. Bagi kita, dia memang master dalam memotong ikan tetapi kemungkinan besar dia tak tahu khasiat lain dan rahsia diet dengan ikan yang banyak manfaat kepada manusia.

7 Rahsia Diet Dengan Ikan

Jika anda penggemar ikan, tahniah saya ucapkan kerana anda memang sangat bertuah. Banyak kebaikan dan faedah yang boleh diperolehi melalui diet dengan ikan kerana ianya baik untuk kesihatan, terutamanya ikan salmon. Walaupun banyak makanan laut lain yang tinggi kolesterol, ikan merupakan makanan sihat, rendah lemak dan kaya dengan protein yang tinggi. Sekali gus menjadi sumber penting untuk asid lemak omega 3.

Bagi mereka yang berhasrat nak diet, ikan adalah pilihan yang tepat kerana nutrisi, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh seseorang itu terdapat di dalamnya. Beberapa cara mudah yang boleh dipraktikkan untuk menjadikan ikan sebagai program diet kita melalui kaedah kukus, grill, panggang, kukus, grill, panggang (tiru gaya iklan Panasonic).

7 Rahsia Diet Dengan Ikan Chef Gordon Ramsay Pun Tak Tahu

Kenapa ikan antara makanan yang baik untuk dijadikan diet harian? Mari saya kongsikan dengan anda 7 rahsia faedah yang boleh diperoleh melalui diet ikan.

1. Turunkan Berat Badan
Berdasarkan kepada satu kajian yang dijalankan di University of Georgia, minyak ikan memang kaya dengan DHA. Ia dipercayai berupaya menghentikan penukaran pra sel lemak ke dalam sel lemak hingga mengurangkan fokus lemak secara keseluruhannya. 

Sebelum itu, kajian turut menunjukkan bahawa pengambilan kapsul minyak ikan yang diikuti dengan senaman yang teratur boleh menurunkan lebih banyak lemak berbanding senaman tanpa bantuan dari minyak ikan. Patutlah Kevin Zahri kata kalau nak kurus kena ambil omega 3.

7 Rahsia Diet Dengan Ikan Chef Gordon Ramsay Pun Tak Tahu

2. Menyihatkan Mata
Dipercayai, pengambilan ikan dalam diet harian mampu memperbaiki masalah penglihatan. Ia mampu mencegah penyakit glaukoma dan sindrom mata cepat kering. Kajian yang telah dijalankan membuktikan bahawa individu yang mengambil setidak-tidaknya dua jenis ikan seminggu berisiko rendah diserang masalah kebutaan di usia muda berbanding individu yang tidak pernah makan ikan.

3. Resipi Awet Muda
Ikan yang diambil dalam kuantiti betul mampu memperbaiki sekali gus memelihara kulit agar sihat dan berkeadaan baik. Berita baik bagi yang kerja di site ataupun kerja luar yang takutkan sunburn kerana pada masa yang sama, ia dapat menjaga kulit dari rosak akibat pancaran sinaran matahari.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Lipid Research, asid lemak omega 3 EPA yang ditemui di dalam minyak ikan berupaya mencegah masalah kulit kerepot dan melambatkan proses muka berkedut seperti Jennifer Lopez yang sentiasa nampak awet muda walaupun umur dah 45 tahun.


4. Kurangkan Risiko Penyakit Kanser
Omega 3 yang terdapat di dalam ikan dikatakan mampu mencegah penyakit kanser yang berbahaya iaitu payudara dan prostat. Kandungan minyak ikan tersebut juga secara tidak langsung membantu pesakit untuk meringankan derita penyakit hiperlipidermia

5. Cergaskan Otak
Asid lemak omega 3 sangat bagus untuk perkembangan otak. Ia secara tidak langsung membantu untuk meningkatkan fokus mental anak-anak serta orang dewasa mengenai sesuatu perkara. Terdapat satu kajian menyatakan bahawa, pengambilan minyak ikan berupaya mengukuhkan tahap memori seseorang tak kiralah sama ada bayi atau kanak-kanak. Wow! 

Otak tak perlu bersenam lagi
6. Rendahkan Tekanan Darah
Minyak ikan mampu menurunkan kadar tekanan darah tetapi anda tidak digalakkan mengambilnya secara berlebihan. Memadailah dengan satu hingga dua sudu sehari bagi mengoptimumkan tahap kesihatan. "Don't make my blood go upstairs" - Azean Irdawaty, Pengantin Popular. 

7. Melegakan Masalah Keradangan 
Minyak ikan mempunyai sifat anti-inflamasi. Kerana itulah ia cukup efektif bagi mengurangkan masalah radang dalam darah. Asid lemak omega 3 khususnya EPA banyak ditemui dalam minyak ikan sekali gus memberi kesan yang positif untuk meredakan radang sendi, radang prostat dan radang pundi kencing. 

------------------

Tak sangka hanya dengan seekor ikan, terdapat 7 kebaikan yang baik untuk fizikal dan mental manusia. Bila difikirkan balik, leceh juga nak dapatkan ikan salmon setiap hari. Kena berulang ke tesco beli seekor ataupun yang dah siap potong sebab nak maintain sihat berdiet dengan ikan.

7 Rahsia Diet Dengan Ikan Chef Gordon Ramsay Pun Tak Tahu

Saya ada satu cara senang untuk dapatkan minyak ikan terbaik di mana anda tak perlu susah nak ke tesco beli ikan setiap hari atau beli banyak sekaligus buat stok untuk di simpan dalam freezer. Anda boleh dapat di hujung jari melalui online sahaja iaitu, Omega Guard.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk di perairan negara Jepun, bukan dari hati minyak ikan dan 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak omega 3 EPA dan DHA.


Antara manfaat utama Omega Guard ialah:

  • Omega 3 merupakan asid lemak yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita dan kita perlu mengambilnya dari makanan. 
  • DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu, ia sangat efektif untuk membantu kekalkan tekanan darah normal serta ketegangan di leher dan sakit kepala. 
  • Ia juga merendahkan kolesterol jahat (LDL), membantu tahap kesihatan trigliserida dan masalah obesiti, membantu mengurangkan risiko sakit jantung. 
  • Membantu tumbesaran, perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori kerana DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran
  • Meningkatkan sistem imun dan menentang kanser. 
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis) dan gout dengan efektif. 
  • Mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan serta kemurungan yang melampau. 
  • Anda hanya perlu telan sahaja setiap hari dengan air masak.

---------------------

Buktikan kepada Chef Gordon Ramsay bahawa walaupun anda tidak ada skill memotong salmon sepertinya, tetapi anda tahu keistimewaan minyak ikan dan ingin mendapatkannya segera dengan hubungi saya 012-400 8447 ataupun klik terus ikon di bawah. BONUS UNTUK ANDA kerana bulan ini merupakan Promosi Berganda Omega Guard!

Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan adalah khas untuk customer saya sahaja.

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @_lovingcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

0 comments:

Post a Comment